onsdag 6 september 2017

Folkdräkten som kollektiv fiction

Jag tycker att folkdräkter är ett intressant exempel på hur det är vår samtida bild av det historiska som blir det sanna. Det viktiga är inte hur de historiska kläderna faktisk såg ut, utan hur vi tror de ser ut.

Som historisk kontext, folkdräktshajpen har ju sin grund i nationalismen som förra sekelskiftet skulle bygga nationalstaten och en nationell identitet. Borgerligheten från storstäderna, framförallt Stockholm, åkte runt och samlade ihop information om de folkdräkter som fanns. Vissa områden, framförallt fattigare mer isolerade där industrialismen inte var så stark, hade då fortfarande en dräkttradition. Dalarna är ett exempel på det. I andra delar hittade man vissa plagg och konstruerade dräkter utifrån de fynden.

Men sammanfattningsvis så bestämdes det då hur dräkterna för olika områdena ser ut. Skapade ett rätt och ett fel i vilka färger, mönster och band som används till vilken dräkt. Det finns en idé om att dräkten är baserad på hur folk klädde sig i den historiska tiden den är skapad från. Men även om denna oklara dåtid var brokigare och folk hade olika färger och mönster beroende på vad de fick tag på och hade råd så finns det en bild idag av hur det var. Det är den idén om hur dräkten såg ut och hur man klädde sig som blir viktigt.

Det som blir viktigt är att dräkten passar med den kollektiva idén som finns om hur en dräkt från det områden ska se ut, inte hur den faktiska historiska dräkten såg ut. Ett exempel på det är att i den syd-öst skånska dräkten så kan det vara olika färger på sidenbrokaden i livet, men väldigt många samtida dräkter som dyker upp på bilder har samma ljusgula blommiga tyg. På så sätt så känns det ljusgula blommiga tyget rätt, eftersom att det används av många. Ett annat exempel är väl idén om att vikingarna har horn på sina hjälmar, så länge alla är överens om att det är så vikingarna såg ut så spelar det mindre roll att de faktiskt inte gjorde det. För mig landar det i en poststrukturalistiskt fundering om att allt är subjektivt, och då är folkdräkten kollektiv fiction. Men inte mindre sann för det, för vår egna subjektiva världsbild är sann för oss.