onsdag 22 mars 2017

Hitta tyg - lättare sagt än gjort

Jag landade ganska snabbt till att jag ville ha den gröna kjolen och ett rött livstycke med gröna band. Delvis för den tecknade bilden av kvinnan i Järrestadsdräkt hade det och det är vad jag hittat som äldsta säkra källan på hur det kan ha sett ut. Men kanske framförallt för jag tycker det är superfint med den 'klassiska' folkdräktslooken med rött och grönt. 

Men att få tag på tyg blev en utmaning. Ylletyg generellt är svårt att hitta i vanliga tygaffärer, och speciellt om det inte ska vara i gråskala. Jag beställde en hel del olika tygprovet från olika håll, bland annat Skånes hemslöjd och så affärer som är specialiserade på textiler för medeltida och historiska kläder, då de ofta har ylletyg i många färger. Till kjolen till vilket jag var på jakt på vadmal för landade det i ett jägargrönt kläde från Historiska Rum. Väldigt dålig hemsida, men facebook-sidan är ett tips istället om någon skulle vara intresserad, för de har superfina färger och många olika kvalitéer.

Till livstycket var jag på jakt efter röd ylledamast. Jag sänkte snabbt mina krav till vilket klarrött tunt ylletyg som helst och fick ändå inget napp. Efter ett par veckor fick jag tips om Folkdansringen i Göteborgs dräktsektion som tydligen skulle ha en välsorterad butik. De har öppet typ tisdageftermiddagar, så jag ringde dit och frågade och de hade en halvmeter kvar av ett klarrött tunt ylletyg som blev mitt. 

Den minsta delen av tygjakten var siden att använda till banden som livet ska kantas med. Det slutade med att jag köpte tyg från Skrädderi Margareta, som trots namnet också är en tygaffär. Jag mejlade och bad om hjälp och frågade om de hade något som skulle kunna passa och fick superbra hjälp.


söndag 12 mars 2017

Inspiration från Ingelstad härad och lite Järrestad

Några av inspirationsbilderna jag haft på hur dräkten ser ut. Det mesta av dräkterna är som sagt väldigt lika, men att Järrestadsdräkten har ylle i livet och högtidskjolen är grön istället. På grupp-bilden syns också den fina dräktjackan med ett runt hål där snörningen på livstycket syns.

Från www.sverigesfolkdrakter.se / Ann-Margrets Malmqvists blogg

från broderi-karin.blogspot.se

Detalj av särk från Järrestad härad. 1800-talets mitt. Kragen är en tvärhand hög.
Foto: Ystad Fornminnes förening och Österlens museum

lördag 4 mars 2017

Järrestad härads dräkt - men var börjar jag?

När jag väl hade bestämt mig för att det skulle bli en dräkt från järrestad kom frågan hur ser en sådan ut mer exakt. Jag fick tips från en före detta klasskompis som sytt en folkdräkt från Ingelstad härad, som är den från precis bredvid Järrestad om en kunnig kvinna som kan jättemycket om de Österlendska folkdräkterna som jag borde höra med. Hon har även en blogg och lägger ut en hel del bilder på personer i folkdräkt så det kan vara ett tips att kolla in. Detta är Ann-Margrets blogg.





Mönstret ovan är det jag fick och som jag tittar på när jag funderat på hur jag vill att livstycket ska se ut. Utifrån det, och bland annat utifrån de gamla bilderna ovan, började jag sen fundera på hur jag vill att min dräkt ska se ut. Från Ann-Margret fick jag veta att det är fritt fram att välja färg på livstycket, och att det historiskt sett funnits variation. Men livstycket brukar vara gjort i ylledamast och kantat med sidenband. I Ingelstad härads dräkt är det lite finare och livet brukar vara gjort i sidenbrokad, men de var väl rikare de där spannmålsbönderna jämfört med det lite kargare fiskaretrakterna öster om. 
När det gäller kjolen så är det vadmal som gäller, och högtidskjolen är mörkgrön. Det finns även alternativet med en vardagskjol i mörkblått tyg istället.