måndag 27 februari 2017

Vilken folkdräkt?

Innan jag bestämde mig för att sy en dräkt frågade jag runt lite i min släkt om det finns någon folkdräkt någonstans, utan napp. När jag kom fram till att jag skulle sy en så var det för mig inte helt självklart vilken dräkt jag skulle sy. Uppvuxen i Skåne, med släkt på min mammas sida från norra Finland och på min pappas sida från Stockholm, Gotland och Öland. Dessutom har jag hunnit flytta runt en del senaste åren. Skulle jag ta hänsyn till något sånt eller bara vilken dräkt jag tyckte var fin?

Jag landade i att jag ville ha en dräkt från en plats som jag känner anknytning till, och mitt hem har alltid varit Simrishamn och speciellt då jag inte bor i Skåne längre så kändes den anknytningen fin. Att dräkterna i skåne dessutom är väl dokumenterade jämfört med hur det ser ut på en del andra håll var också ett argument i att göra det lite lättare för mig själv. Järrestad härads dräkt är den som geografiskt stämmer med var jag är uppvuxen. Det verkar inte finnas så jättemånga dräkter av den uppsydda, åtminstone inte vad jag kunnat hitta online men den är väldigt likt de omkringliggande häradsdräkterna från syd-östra Skåne.





måndag 13 februari 2017

Varför en folkdräkt?

För mig handlar om lockelsen med en folkdräkt om många saker. Men startskottet för att sy en folkdräkt kom efter ha spenderat tid i Dalarna. Först väcktes tanken när jag gick på Mora folkhögskola och mötte en levande dräktkultur där många från trakten hade dräkt och använde den på skolavslutningarna. Sedan gick det ett antal år innan jag började vara med och driva ett sommarkafé på Gammelgården i Rättvik.

Gammelgården, likt Skansen och andra gammelgårdar i sitt slag, är ett centrum för hembygdsrörelsen och bevarandet och tillgängliggörandet av kulturarvet. Just den demokratiska aspekten att folkdräkten som en del i vår kulturarv tycker jag är viktigt och intressant. Att se kulturarvet som något levande och som ständigt formas och lyfta det anti-nationalistiska i att vi alltid fått influenser från olika håll.

Dessutom gillar jag att sy, och det känns spännande att lära sig nya tekniker och ta mig an ett stort projekt. Efter ett åt textil på folkis så har jag grunderna för sömnad och har alltid haft mentaliteten att jag kan skapa allt om jag bara försöker.

Målet när jag satte igång med projektet i januari var att jag ville ha en folkdräkt på midsommar. Så jag också kunde vara med i klubben bland alla andra i fina dräkter i Rättvik.

onsdag 1 februari 2017

Blogg om att sy en folkdräkt alltså

När jag påbörjade mitt projekt att sy en folkdräkt så läste jag allt jag kunde hitta på internet om folkdräkter och om andra som sytt folkdräkter. Det finns inte jättemycket att läsa men det jag hittade, lite olika bloggar och hemsidor, var guld värda för inspiration och pepp att komma igång. Mina tanke med denna bloggen är att utöka vad som finns att läsa online lite mer. Det är så jag motiverar att jag börjar blogga nu, när jag redan har hunnit en hyfsad bit in i projektet (Detta inlägget är skrivet i juni 2017). Tänker det optimala hade varit att börjat från början, men då visste jag inte ens om det faktiskt skulle bli en dräkt av det. Men kommer lägga upp det jag gjort hitintills kronologiskt när det skett och sedan får det fortsätta i den takt det blir.