onsdag 31 maj 2017

Det finns ett liv!

Det är främst tack vare min deadline (midsommar!) som jag slutade vela och klippte ut delarna till livstycket. Sydde insnitten och strök sömsmånen. Jag har lagt på ett par centimeters sömsmån i sidorna och extra vid axelbanden så det ska gå att lägga ut den lätt i framtiden om det skulle behövas.



Grynig selfie men går att se hur livstycket sitter. På den bilden har jag även nålat fast fodret. Livet ska sedan kantas med sidenband och instoppat i urringningen är det en dekorerad tygbit, jag är osäker på vad det egentligen heter men bröstlapp dyker upp i mitt huvud. Och så ska det vara silvermaljor som sitter fast längs kanten och som snöras med en tunn kedja över bröstet.


När jag såg den på så tyckte jag dock att själva öppningen var bredare än vad jag ville ha det. Eftersom att det ändå ska kantas med band så bestämde jag mig för att lägga till en extra remsa. Är väldigt nöjd över lösningen eftersom att det gör det möjligt att forma överdelen så passformen över brösten blir följsam. Inte helt ortodox lösning kanske, men tycker det viktigaste är att det känns bra.


söndag 14 maj 2017

Förkläde för folkdräkt

Förkläde kändes som ett snabbt och roligt projekt att varva med. Jag behövde lite instant gratification efter allt det där rynkandet och mellan mönsterkonstruktion av själva livstycket.

Jag ser detta förklädet mest som ett tillfälligt och har en tanke om att jag framöver vill göra ett med hålsömsbroderi och allt vad det är. Men jag kommer behöva ett förkläde till midsommar så jag passerade Ohlssons tyger och köpte vitt bomullstyg och en spets som inte är syntet. Jämförde med min flickväns folkdräkts förkläde hur brett och långt det var och kom fram till att göra mitt ganska smalt så själva kjolen också syns framifrån.

Jag har lite kluven inställning till förkläden, och jag vet att det är en del av dräkten men är väl mest att jag är ovan vid förkläden och kan inte låta bli att tycka att det ser lite märkligt ut. Speciellt när det är vita för de bryter av så mycket mot dräkten i övrigt då. Till de skånska dräkterna så finns det ju oftast också randiga förkläden för vardagsbruk medan de vita var högtidliga. Så tänker att jag i framtiden skulle vilja få tag på ett randigt, men är ju inte lika lätt att hitta randigt vävt tyg av rätta sorten. The future will tell.



måndag 8 maj 2017

Mönster till livstycket

Att göra mönstret för livstycket har följt mig under våren. Påbörjade det i februari-mars någon gång och har velat om skärning och hur jag ska få till det. Jag har inte haft något riktigt mönster att utgå ifrån, utan ett enkelt mönster från Nordiska museets samling samt att jag tittat på bilder på andra dräkters livstycken.

Jag har brottats med att äldre plagg inte har insnitt på det sätt som moderna har utan sys i rakare delar vs att mina bröst ska få plats och passformen bli snygg. Jag har sytt runt 5 olika toiler, alltså provplagg i bomullstyg, för att testa olika varianter. Utan att fota en enda, så bevismaterial saknas.
Det jag har fotat är dock när jag la ut mönsterdelarna på tyget. Don't worry, jag klippte inte ut delarna liggandes i olika trådriktning.  Istället bestämde jag mig för att göra om mönstret på nytt. Jag vill verkligen att det ska bli bra, och helst att insnitten inte ska synas. Har svårt att bestämma mig, men är väldigt glad att jag har lärt mig mönsterkonstruktion när jag gick textil på folkis. Annars hade detta varit ännu svårare. Nu är det framförallt så att mesta tiden har gått åt att stå framför spegel och vela.